Az oldal használatához jelentkezz be azonosítóddal!

"Leírhatatlan a sokszínűség" - bónusz díj a szakmai győzteseknek

2012. szeptember 25. - 14:30

Volt az idei GoldenBlog díjátadón egy szokatlan díj. Az Underground Kiadó jóvoltából minden szakmai díjazott, illetve az egyéb kategóriában egy kiválasztott ingyenes könyvkiadási vouchert vehetett kézbe.

Tehát ha minden jól megy, hamarosan könyvként is olvashatjátok ezeket a blogokat: Vegasztrománia, Kultblog, IDDQD, Annen blog, Puli Space, Hírcsárda, Panamericana, Kálló Péter Photography, valamint a közönség kategóriából Horváth Dorka blogját.

A kiadó a nyertesek jelentkezését erre a címre várja:
foszerkeszto@undergroundkiado.hu

A felajánlás apropóján pedig Hanczár Gergelyt, a kiadó vezetőjét kérdeztük mindenféléről.

Mikor jött létre a kiadó és hogyan jött az ötlet?

A kiadó a napokban múlt két éves. Az Underground Kiadó nagyon másképp működik, mint a többi. Rég foglalkoztatott egy olyan kiadó gondolata, amelyik anyagi helyzettől, és a kortárs kritikusok megítélésétől függetlenül mindenki számára lehetővé teszi a hagyományos, papír alapú könyvben való megjelenést. Hogy ne főszerkesztőcskék döntsék el az olvasók helyett, hogy mi az, amit érdemes olvasni és mi az, amit nem. Valahogy úgy, mint az underground zenében. Hiszen a mai világban már nem műsorszerkesztők döntik el, hogy milyen zenét, vagy mozgóképet fogyasztok, hanem én magam. Ugyanez a jövő vár a könyvekre is. Az ötlet csupán annyi, hogy egy a mostani évszázadba illeszkedő könyvkiadói modellt hoztunk létre.

A kiadó egyébként külföldi példa alapján jött létre?

Nem. De látunk számos olyan kiadót a világban, akik a miénkhez hasonló szemlélettel rendelkeznek. Itthon nincs más rajtunk kívül. Amerikában létezik több hasonló kiadó. Az egyiknél kétmillió féle könyvet lehet vásárolni. Magyar nyelvű könyvekhez képest ez elképzelhetetlen szám. Ott talán régebb óta, de nálunk is egyre inkább meg van a kultúrája ennek a fajta könyvkiadásnak, olvasásnak.

Hogyan működik a gyakorlatban az Undergroundnál a könyvkiadás?

Bárki bejöhet hozzánk a saját szerzeményével, hiszen nincsen szűrés.Természetesen a jogsértő tartalmakat elutasítanánk, de a tapasztalat, hogy ilyenekkel nem nagyon próbálkozik senki. Az elmúlt két év során talán két olyan eset volt, amire azt mondtuk, hogy ezt így nem lehet megjelentetni. Nálunk a szerző elmondja, hogy mi az elképzelése, és mi végigvisszük azon az úton, aminek a végén a könyvei eljuthatnak az olvasókhoz. Teljeskörű támogatást és teljes szabadságot adunk a szerzőnek. Tanácsokat adunk, javaslatokat teszünk, hogy miként lenne optimális, de a döntés joga nálunk a szerzőé.

Nagy előnye a modellnek a nagy kiadókkal ellentétben, hogy nem az eladhatóságot tartjuk szem előtt. Éppen ezért nyilván mi adjuk ki azokat a ma még meg nem értett kortárs írókat is, akiket majd ötven év múlva irodalom órán tanulni fognak a gyerekek. Hitünk szerint a legfontosabb szempont az értéksemlegesség. Nálunk az olvasó dönti el a legvégén, hogy mi a jó, és mi nem. Éppen úgy, mint a videómegosztó rendszereken a nézők.

Milyen emberek keresik fel a kiadót?

Sok a szakkönyv, ami egy-egy szűkebb szakmai kör számára létfontosságú, de nagyon sok a szépírói munka, az album, és egészen extrém kísérleti könyvek is fordulnak elő. Naponta jönnek az érdeklődők, méghozzá egyre többen, szinte mindennap kiadunk új könyvet. Hónapról hónapra bővül a forgalmunk. Egyébként a szépírók a legérdekesebbek. Van olyan, aki azért publikál írói álnéven, mert vezetőként dolgozik egy olyan helyen, amelynek szellemisége nem egyeztethető össze a könnyed műfajú műveivel.

Olyan is akadt, aki meg azért írt álnéven, mert a boxklubban "lebuziznák". Elsőre mi sem gondoltuk volna, hogy zseniálisan ír, de olyan kivételes műveltségről és írói tehetségről árulkodik a munkája, amit a kocsmai kidobó külsővel sehogy se lehet összekapcsolni. Sok a nagyon fiatal tehetség is. Elképzelhetetlen, leírhatatlan a sokszínűség. Ma már gyakorlatilag mindenféle könyvünk van, és talán ehhez illően mindenféle szerzőnk is.

Mi a cég missziója?

Mi hiszünk abban, hogy írni mindenkinek joga van, és mindenkinek joga van eldönteni, hogy kinek az írásait akarja olvasni. Az írás és olvasás szerintünk emberi jog. Erre a blog sajnos csak félmegoldás. Sok blogon például verseket tesznek közzé. Ez pedig nem az a műfaj, amit gép előtt ülve lehet elmélyülten olvasni.

Külföldi szerzők műveit is kiadjátok?

Persze. Határon túli magyarokat is bőven, de "igazi" külföldieket is. Eredeti nyelven is és fordításokat is. Ráadásul nem csak itthon adunk ki könyveket, hanem külföldön is. Tavasszal jött egy angol nyelvű levél, amiben érdeklődött egy olasz nevű fickó, egy belga végű e-mail címről a könyvkiadás lehetőségeiről. Azt sem tudtuk, hogy valójában ki és honnan írt. Visszaküldtük a magyar nyelvű szerződést és rá egy hétre megérkezett a szerződésünk hivatalos, olaszra fordított változata aláírva. A könyvét az elmúlt hónapban több mint száz példányban szállítottuk Belgiumi megrendelésekre.

 Vannak olyan szakkiadványaink, amiket több nyelven sok-sok országba szállítunk. Adtunk ki Svájcban, Hollandiában is. Legtöbbet itthonra, és a környező országokba postázunk, de az Egyesült Államokba, Kínába, Dél-Amerikába is bőven szállítunk, és persze előfordulnak lehetetlen helyek is, legutóbb például az egyik könyvből Tibetbe rendeltek.

Attól nem tartotok, hogy a papír alapú olvasnivaló, - mint ahogyan a nyomtatott lapoknál számítani lehet rá - digitalizálódik?

Sajnos nem látom előre a jövőt. Akár az is lehet, hogy később mindent tableteken meg e-bookon lehet olvasni, de ez ma még biztosan nincs így. A technikai haladáshoz majd alkalmazkodunk, amikor kell. Umberto Econak szokás tulajdonítani azt a mondást, hogy: "van a világban pár dolog, ami jól van kitalálva és nem kell megváltoztatni, ilyen a kalapács, a könyv és a kerék".

A hvg.hu hírei
Kiutálták Máriakálnokról Tibi atyát, és még fel is jelentették

Feljelentette Tibi atyát, a valóságban nem létező züllött papot Máriakálnok polgármestere – írja a Blikk.hu.

Itt árvereznek el júniusban egy Korán-kéziratot

Kalapács alá kerül június 9-én a Párizs melletti Fontainebleau-ban a kairói al-Azhar mecset egyik Korán-szúrákat tartalmazó kézirata, amely megmenekült az 1798-as tűzvészben.

Itt nézhető online a kócsag valóságshow

Üzembe helyezték az első olyan madármegfigyelő kamerát Magyarországon, amellyel egy nagy kócsag család életét követhetik nyomon az érdeklődők.

További hírek a -n »
A HVG csoport oldalai
Elérhetőségeink

Telefonszámunk:
+36 1 436 2000

Emailcímünk:
goldenblog@goldenblog.hu

Szerkesztőségeink címe:
1037 Budapest
Montevideo utca 14.